Hakkımızda
Emel Kehri
Sosyal ve Kültürel Çalışmalar
(İstanbul, Atatürk Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın katıldığı ödül töreni.
Çocuk Vakfı; 1991 yılında, son 40 yılda çocuk sağlığı, eğitimi, çocuk hakları, güç koşullardaki çocuklar, çocuk kültürü ve sanatı alanlarında hizmet eden kişi ve kuruluşları Türkiye genelinde 300 çocuk ve 125 alan uzmanının görüşleri doğrultusunda belirledi:
Okul öncesi çocuk eğitimine katkılarından dolayı Prof. Dr. Ayla Oktay, okul öncesi edebiyat alanındaki kitapları ve uluslararası çalışmaları ile Can Göknil, ülkemizde okul öncesi yayında öncülüğü ile Ya-Pa adına Turhan Özüduru, Çocuk Sağlığı alanında Prof. Dr. İbrahim Erkul, Prof. Dr. Olcay Neyzi, Prof. Dr. Hıfzı Özcan, Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu;
Çocuk psikolojisi alanında Prof. Dr. Çiğdem Kâğıtçıbaşı, Aile Refahı Çocuk Rehberliği ve Çocuk Güvenliği konularında yurt içinde ve dışındaki çalışmaları ile Prof. Dr. Kemal Çakmaklı, aile ve çocuğa yönelik sosyolojik çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Amiran Kurtkan Bilgiseven, aileye yönelik psikolojik araştırmaları ile Prof. Dr. Beğlan Toğrol, Türk aile yapısı ile ilgili önceliklerin belirlenmesine öncülük etmeye çalışan, bu alanda I. Aile Şûrası’nı gerçekleştiren Aile Araştırma Kurumu;
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki (SHÇEK) çalışmaları ile İbrahim Melih Gökçek;
Çocuk edebiyatımıza katkılarından dolayı Niyazi Birinci, Gülten Dayıoğlu, Hasan Lâtif Sarıyüce, Kemalettin Tuğcu, Cahit Uçuk, Yalvaç Ural;
Ülkemizde çocuk resminin gündeme gelmesinde ve çocuklarla gerçekleştirdiği “Her Gün 23 Nisan” çalışması ile Reha Yalnızcık, çocuk kitapları resimlemede Mustafa Delioğlu;
1950-1962 yılları arasında gerçekleştirdiği radyo çocuk programları ile Mükerrem Kâmil Su;
Çocuk dünyasına “7’den 77”ye programı ile nitelikli televizyon yapımları kazandıran Barış Manço, 13 bölümden oluşan yerli televizyon çocuk dizileri içinde çocuksuluğu ile dikkati çeken “Kuş Sayfaları” dizisinin yönetmenleri Okan Uysaler-Tuncay Öztürk;
Senaryolarını Hamdi Değirmencioğlu’nun yazdığı, Ayşecik filmlerindeki çocuk sinemamızın ilk örneklerinin başrol oyuncusu Zeynep Değirmencioğlu;
Türkçemizin sevdirilmesine, masal dünyamızın Keloğlan tipini seslendirerek ve ayrıca çocuk tiyatromuzun gelişimine katkıları nedeni ile Rüştü Asyalı;
Geleneksel Kukla-Karagöz sanatımızın çocuklara sunulmasındaki çalışmaları ile Taceddin Diker, Tuncay Tanboğa;
Çocuklar için müzik eserlerinin bestelenmesi, icrası ve özgün arayışları ile Yıldırım Gürses, Muammer Sun, Necdet Varol;
1945 yılından bu yana çocuk dergiciliğindeki öncü rolü ile “Doğan Kardeş Dergisi”, on yılı aşkın bir süredir çocuk kültürüne katkıları ile “Türkiye Çocuk Dergisi”;
Çizgi film sanatının ülkemizde gelişimine yerli yapımlar ile katkıda bulunan Ateş Benice, Orhan Büyükdoğan, Şafak Tavkul;
Türkiye’de 40 yıldan bu yana çocuk dünyasının sorunlarının aşılmasında, çocuk sağlığı, eğitimi, hukuku, 1985 “Aşı” ve 1991 “Anne Sütü” kampanyasının başlatılmasındaki çalışmaları ile UNICEF Türkiye Temsilciliği.
Çocuk Vakfı’nın ilk logosu Reha Yalnızcık’ın tasarımıdır; Haziran 1996 yılına kadar Vakfın kurumsal kimliğinde yer almıştır.
(2 Aralık 1997 yılında Çocuk Vakfı, Diyarbakır Millî Eğitim İl Müdürlüğü, Güneydoğu Kadın ve Kültür Platformu iş birliğinde 12.000 yoksul çocuğa kalem defter, kitap, eğitim materyali ve giyecek yardımı gönderildi.)
(Saraybosna İKRE Fonu Türkiye Temsilcisi Mensure Siladziç’in yönetiminde 400 annesiz ve babasız çocuğa destek sağlanması çalışmaları Çocuk Vakfı tarafından İkre Fonu’nun Almanya’da açtığı bağış hesabı duyurularak gerçekleştirildi.)
(Çocuk Vakfı, Bosna Dayanışma Grubu ile)
(Dr. Ahmet Bilgili tarafından yazıldı)
(Fırat Kızıltuğ’un yönetiminde Yoksul Çocuklar İçin Çocuklar Türkü Söylüyor, Çocuklar Şarkı Söylüyor Koro Çalışmaları)
(Türkiye Çocuklarının Cevap Bekleyen 100 Sorusu)
(370 Kosovalı aileye insani yardım yapıldı.)
(Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş/ İstanbul ilçelerinden öksüz ve yetim çocuklara eğitim desteği, çocuk edebiyatı kitapları, ayakkabı ve oyuncak desteği sağlandı.)
(İyi Kitap Önce Çocukların Hakkıdır- Ocak 1992-Aralık 2019 arasında köy okullarına kalem, defter, eğitim materyali ile yaklaşık 800 bin kitap ve çocuk dergisi gönderildi.)
(İstanbul’da misafir olan Çeçen çocuklara sağlık, beslenme desteğinin yanı sıra ve sosyal destek verildi.)
(Çocuk Vakfının 17 Ağustos 1999 depremi ile ilgili çalışmaları Nisan 2000 tarihine kadar Adapazarı, İzmit, Gölcük, Kaynaşlı’da sürdürüldü.)
(Çocuk Vakfı için sanatçıların önerdiği logolar arasında Mesut Manioğlu’nun tasarımını gerçekleştirdiği logo çocuklar tarafından seçildi.)
Çocuk Konferansları/ 5 Ekim 1998-26 Mayıs 1999/ Çocuk Vakfı Kültür Evi)
(Dünyada Çocuk Olmak/ Mustafa Ruhi Şirin; Çocuğun Büyüdüğü Mekân Olarak Dünya/ Turgut Cansever; Felsefe ve Çocuk/ Teoman Duralı; Çocuğun Sosyal ve Psikolojik Gelişiminde Eğitimin Rolü/ Halis Ayhan; Mukayeseli Çocuk Muhakemesi Hukuku ve Çocuk Muhakamelerinin Yaptırımları/ Emin Artuk; Modern Çocuk Tasarımı/ Kürşat Bumin; Bebek Sağlığı ve Anne Sütü/ Asiye Nuhoğlu; Çocuk Beslenmesi/ Ahmet Aydın; Mutlu Bir Çocukluk İçin Okul Öncesi Yılları/ Ayla Oktay; Türkiyemizde Özürlü Çocuklar Sorunu/ Hıfzı Özcan; Sanayileşme Sürecinin Türk Ailesine Etkileri/ Zeki Aslantürk; Kronik Hastalıkların Tıbbi Boyutu ve Bir Örnek Olarak Hemofili/ Bülent Zülfikar.)
Türkiye’de Sokak Çocukları Gerçeği Oturumu/ 12 Aralık 1998
(Yöneten Mustafa Ruhi Şirin: Halil Yılmaz, Mehmet Yalçın Erdebir, Müjen İlnem, Yusuf Ahmet Kulca)
Çocuk ve Aile Konferansları/ 26 Ekim 2002-17 Mayıs 2003, Çocuk Vakfı, Üsküdar Belediyesi iş birliğinde)
(Çocuk, Aile, Geleneksel ve Medeniyet/ Mustafa Ruhi Şirin; Çocuğa Allah’ı Nasıl Anlatmalı/ Mehmet Emin Ay; Mutlu Bir Çocukluk İçin Sağlık/ Bülent Zülfikar; Aile İçi İletişim ve Çocuk/ Musa Tosun; Ergenlik Çağı Sorunları ve Aile/ Adnan Kulaksızoğlu; Çocuk Hakları ve Çocuk Ödevi/ Mustafa Ruhi Şirin; Çocuk Gelişimi ve Ailede İletişim/ Doğan Cüceloğlu)
Kosova’da Türkçe Öğrenim Gören Çocuklar İçin 17 bin Kitap, 11 bin Çocuk Dergisi/ 2005
(Kitaplar ve dergiler Prizren, Kosova Türk Öğretmenler Derneği aracılığıyla dağıtıldı.)
Çocuğa Ulaşmak, 19. Yıl Etkinlikleri/ 2009
Çocuklarımızla Huzurevi Ziyareti/ Kayışdağı Darülaceze Huzurevi/ 29 Ocak 2009
(Şair Sedat Umran için Mehmet Erenler özel konseri gerçekleşti.)
Aile, Çocuk ve İlkgençlik Konferansları/ 17 Ocak-7 Şubat 2009
(Aile, Çocuk ve Değerler Eğitimi/ Hayati Hökelekli; Okul öncesi Çocuk Eğitiminin Öncelikleri/ Ayla Oktay; Anne ve Babanın Çocuk Yetiştirme Tutumları ve Çocuğun Kişiliğine Etkileri/ Adnan Kulaksızoğlu; Aile ve Çocuk Kültürünün Temelleri/ Doğan Cüceloğlu)
Sokakta Yaşayan Çocukları Tanımak, Anlamak ve Çözüme Yönelmek Oturumu/ 2 Mayıs 2009
(Yöneten Ahmet Emre Bilgili: F. Fatih Kılıçarslan, Kenan Arslan, Tayfun Karali, Yusuf Ahmet Kulca)
Filistinli Çocuklarla Dayanışma Yılı/ 2009
Dünya Çocuk Günü Türkiye Bildirisi/ 2010-2019
(Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi kutlanan Dünya Çocuk Günü nedeniyle Çocuk Vakfı Türkiye’de şairlerin kaleme aldığı Dünya Çocuk Günü Bildirisi yayımlıyor. 2010’dan bu yana bildiri yazan şairler: Mustafa Ruhi Şirin (2010), Mevlâna İdris Zengin (2011), Mustafa Aydoğan (2012), Gökhan Akçiçek (2013), Şeref Bilsel (2014), Mehmet Aycı (2015), Ali Ayçil (2016), H. Hüsrev Hatemi (2017), Cahit Koytak (2018), Ömer Erdem (2019).
İlk Dünya Çocuk Günü Türkiye Bildirisi/ 2010
Mustafa Ruhi Şirin
DAHA KAÇ KALBİMİZİN
OLMASI GEREKİR ? …
Yıl 2010. Ekim ayının ilk Pazartesi’ni gösteriyor takvimler: Bugün Dünya Çocuk Günü’ymüş, fakat 30 bin bebeğin öldüğü haberini duyamadık yine. Dünya’nın çocuk karnesi kırık notlarla dolu bir yılı daha geride kaldı. En çok size karşı mahcubuz çocuklar. Eksik yaşadığınız haklar, çektiğiniz acılar ve döktüğünüz gözyaşı sayısınca bağışlayın bizi…
Her şey her yerde yankılanırken daha kaç kulağımız olması gerekir, duymak için? Her şey görünür olmuşken daha kaç gözümüz olması gerekir, görmek için ? Aklımız sizde! Diyebilmek için de ne kadar zamanımız kaldı ki! Bir günlüğüne yer değiştirmesine de gerek yok çocuklarla yetişkinlerin, yoksullarla zenginlerin, yönetenlerle yönetilenlerin. Artık çocuklar, evet, çocuklar not versinler her yıl çocuk karnemize. Hazır mısınız ? …
Umudun tazelenmesi ve yeni bir başlangıç yapabilmek için. Arınmak ve çocuk safiyetine bürünerek en yakıcı soruları sormak için. Savaş’lar dışarı barış içeri diyebilmek için. Kardeşliğe, evet, önce kardeşliğe sıra gelirse savaş’lar dünyanın dışına çıkabilir belki. Ve barış’la anne sütü beyazlığında yeni bir sayfa açabilmek için bir kez daha şans tanıyın bize çocuklar…
Bir çocukta bütün çocukları düşünmeye başlamadan yeryüzünün saatlerini çocuğa ayarlamak imkansızdır. Ninnilerini dinledikleri, rüyalarını gördükleri ve şarkılarını söyledikleri dilde yaşamadıkça hiçbir çocuk, çocuk olma ve çocukluğunu yaşama hakkına kavuşamaz…
Bugün gün değil çocukları kutlayalım ve çocukla aramızdaki sözleşmeyi birey, toplum, devlet ve ülkeler olarak yenileme sözü verelim. Hepimiz, tıpkı bir çocuk oyununda olduğu gibi, elim sende diyerek ve çocuklar sobelemiş gibi sobeleyelim birbirimizi. Birer çiçek verir gibi gözümüz, kulağımız, aklımız ve kalbimiz çocuklarda diye yeniden seslenelim çocuklara…
Biliyorum, bu da bir hayâl, diyeceksiniz. Söyler misiniz, bu hayâlin gerçekleşmesi için daha kaç kalbimizin olması gerekir ? …
Aklımız ve kalbimiz sizde çocuklar. İşte bu hayâl değil çocuklar, inanın, gerçek!…
Van’da Bir Kardeşim Var! Kampanyası/ 2011
Van Depremi Sosyo-Ekonomik ve Psikolojik Durum Tesbiti Raporu/ Haziran 2012
(Rapor A. Korkut Tuna’nın editörlüğünde Suvat Parin, Fuat Tanhan tarafından hazırlandı.)
Çocuk Akademisi’nin Kurulması/ 2010
Köy Okulları Sosyal ve Kültürel Destek Programı (2015-2020 Şubat)
(O Dev Hayalleri İçin Ödevimiz Çocuklar Kampanyası çerçevesinde Çocuk ve Eğitim Gönüllüleri)
(2015 tarihinden Şubat 2020 tarihine kadar köy okullarına PTT Kargo ile 10.498 koli eğitim materyali ve kitap gönderdi.)
Aile ve Çocuk Bakanlığı ile TBMM Aile Çocuk Gençlik ve Kadın Komisyonu Kurulması Önerisi –Gerekçeli Rapor/ 9 Temmuz 2019
İnsanlık Savunma Hattı/ Mart 2020
Dünya Çocuk Elçiliği/ Nisan 2020