Şükran Kırcı

Okuma Kültürü ve Çocuk Edebiyatı

Çocuk Edebiyatı Okulu (1994)

Okuyan Şehir Sakarya Programı (2005, 2006, 2007)

(Çocuk Vakfı, Sakarya Valiliği, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi)

Çocuk Vakfı Çocuk Edebiyatı Okulu’nun şehir ölçekli okuma kültürü becerisi kazandırmak amacıyla hazırladığı Okuyan Şehir Sakarya Programı 2005, 2006, 2007 yılları arasında Sakarya merkez, ilçe ve köylerinde kitapları önceden okunan 58 çocuk edebiyatı yazarıyla gerçekleşti. Çocuklar Kitapla Büyüsün başlığı altında 1. Sakarya Çocuk Edebiyarı Günleri (2005), 2006 yılında Çocuk Okur temasıyla devam etti. II. program Sakarya Türkçe Öğretimi ve Okuma Alışkanlığı Kültürü Semineri, II. Sakarya Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri, I. Sakarya Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı ile gerçekleşti. III. Okuyan Şehir Sakarya Programı’nda III. Sakarya Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri, II. Sakarya Okuma Alışkanlığı Kültürü Semineri, II. Sakarya Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı düzenlendi.

Okuyan Şehir Sakarya Programı’nda Fazıl Hüsnü Dağlarca (2005), Gülten Dayıoğlu (2006), Yalvaç Ural (2007) Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri;  Muzaffer İzgü ise (2007) II. Çocuk ve Gençlik Yayınları Fuarı Onur Konuğu oldu.

Üç yıl boyunca sürdürülen Okuyan Şehir Sakarya Programı’nda

( https://www.cocukvakfi.org.tr/sakarya ) 120 okuma kültürü, çocuk edebiyatı, çocuk ve medya konularında öğrenci, öğretmen ve ebeveyne yönelik 120 etkinlik gerçekleştirildi. Çocuk Vakfı Çocuk Edebiyatı Okulu hiçbir aşamasında mali destek temin etmeden bu programı hazırladı ve yönetti.

MEB İçin Okuma Kültürü Programı Önerisi

(1996’dan bu yana Örgün, Yaygın, Sargın Eğitim Çerçevesinde Çoklu Okuryazarlık Programı)

Türk Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatının Dünya Dillerine Çevrilmesi Projesi

(Ocak 2007’den bu yana devam eden bu proje kapsamında T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı TEDA Projesi destekli 57 çocuk ve ilk gençlik edebiyatı örneği 11 dile çevrildi.)

Katıraslan Cahit Zarifoğlu
(Arapça)

Kuş Ağacı Mustafa Ruhi Şirin
(Korece)

Fadiş Gülten Dayıoğlu
(Almanca)

Okuyan Türkiye Ön Bilgi Raporu/ Temmuz 2003

( Ana fikri Çocuk Vakfı’na ait olan bu çalışma Hayalevi Reklamcılık/ Artworks ile hazırlanmıştır)

Çocuk Edebiyatçıları ve Çizerleri Kozası / Mart 2014

Okuma Kültürü Kozası / Nisan 2017

Türkiye’nin Okuma Kültürü Karnesi-Eylül / 2006

100 Temel Eser Raporu/ 2010

Çocuk ve İlk Gençlik Edebiyatı Buluşmaları/ 2008, 2009, 2010

(Gülten Dayıoğlu (2008), Fatih Erdoğan (2009), Yalvaç Ural (2010)’ın Onur Konuğu Olduğu 3 buluşma Gerçekleştirildi.)

(Çocuk Vakfı, Marmara Üniversitesi Türkçe Eğitimi Bölümü)

Çocuk Vakfı, Türkiye’deki Okuma Kültürü Çalışmaları Nedeniyle Astrid Lindgren Alma Ödülü İçin (A.L.M.A.) Türkiye’den İki Kez Aday Gösterildi/ 2018-2019

Scroll Up