Çocuk ve Medeniyet Dergisi’nin Aile ve Çocuk Sayısı Yayınlandı

Basın Bülteni
3 Aralık 2021

 

 ÇOCUK ve MEDENİYET DERGİSİ’NİN
AİLE VE ÇOCUK SAYISI
Yayımlandı

 

 

Çocuk ve Medeniyet Dergisi

Çocuk Vakfı’nın 6 aylık hakemli Çocuk ve Medeniyet dergisinin 11. sayısı Aile ve Çocuk Sayısı olarak yayımlandı. Bu sayının editörlüğünü A. Korkut Tuna ve Ayşe Kaya Keteci üstlendi. Bu sayının da tasarımı Salih Pulcu, uygulaması Recep Önder tarafından gerçekleştirildi. Derginin kapağında Beren Bekdemir’in 8 yaşında yaptığı resme yer verildi.

Aile ve Çocuk Sayısı: Makale, Görüş ve Yazılar

 

Aile ve Çocuk Sayısı’nın Sunuş yazısında Mustafa Ruhi Şirin’in, “Aile, Çocuk ve Sosyal Politika” başlığı etrafında aile ve çocuk sarmalı yorumlanıyor. Derginin bu sayısının editörleri A. Korkut Tuna ve Ayşe Kaya Keteci’nin Sunuş yazılarında şu görüş yer aldı: “Çocuğun merkeze alındığı bir zaviyeden, dünyaya ve ülkemize dair yeni fikirler üretmek,

bunun için bilimin tüm imkanlarından yararlanmak asıl maksadımız. Aile ve çocuk ilişkileri, zamana ve kültüre göre değişebilir ama her daim toplumu ve insanı şekillendiren anlamlı bir örüntüdür. O sebeple medeniyet, çocuk vizyonuyla doğrudan ilişkilidir ve medeniyet anlayışı olan milletler yetişkin, olmayanlar çocuksudur ve çoğu zaman farklı etkilere karşı savunmasız kalırlar.”

 

Dergimizin bu sayısı 4 araştırma makalesi, 1 röportaj, 2 kitap inceleme yazısı, Çocuk Vakfı’nın 2 raporu ve günlük türünde 1 yazıdan oluşuyor.

 

İlk araştırma makalesi Nevzat Tarhan tarafından kaleme alınan Toplumsal ve İnsani Boyutta İmkân ve İmtihan Alanı Aile” başlıklı makaledir. Yazar, iyi bir aile ortamı sağlanması ve aile içi rollerin sağlıklı yürütülmesinin iyi insan olma vasfıyla ilişkisine değiniyor. Doğal davranış eğitimi olan fırsat eğitimine dikkat çekerek ailenin kendini yeniden üretmesinin imkânlarını sunuyor.

 

İkinci araştırma makalesi Ceren Arı Arat ve Hülya Gülay Ogelman tarafından kaleme alınan “COVID-19 ‘Evde Kal’ Sürecinin Anne Görüşlerine Göre Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Günlük Yaşamlarına Yansıması” adlı çalışmadır. Araştırma, salgın sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının 5 yaş grubu çocukların günlük hayatlarına yansımalarını ele alıyor.

 

Üçüncü araştırma makalesi Hatice Balin’in Aile İçi Rollerde Babalığın Önemi” başlıklı yazısıdır. Makale, babalık rolünün tarih içindeki seyrini, özellikle toplumumuzdaki toplumsal değişim ve cinsiyet rolleriyle ilişkisi zemininde değerlendiriyor. Babalık üzerine sosyolojik çalışmaların sınırlı olduğu düşünüldüğünde makalenin önemi açığa çıkmaktadır.

 

Bu sayının son araştırma makalesi Hakan Öngören ve Ahmet Katılmış tarafından kaleme alınan “Çocukları Suça İten Nedenler ve Alınması Gereken Önlemler: İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü Görevlilerinin Görüş ve Değerlendirmeleri” isimli çalışmadır. Araştırma çocuk suçluluğu konusunu, aslında çocukların suça itilişini, sahadaki politika uygulayıcıların gözlem ve tespitlerinden yararlanarak ele alıyor. Makale, sadece hukuki metinlerle sınırlı kalmayıp uygulayıcıların tecrübelerine ışık tuttuğu için önemli bir yaklaşım sunuyor.

 

Derginin 11. sayısında bir de röportaj yer alıyor. Röportaj dergi editörü Ayşe Kaya Keteci tarafından Medaim Yanık ile Çocuk – Kültür ve Medeniyet İzleğinde: Medaim Yanık ile” gerçekleştirilen söyleşidir. Söyleşi, çocuk ve aile ilişkisini kültür ve medeniyet izleğinde açımlayarak aile ve çocuğu korumada bir yol haritası sunuyor.

 

Dergimizin bu sayısındaki iki kitap inceleme yazısından ilki, Elif Büşra Demir’in Türkiye’de Çocukluğun Tarihi: Eski Harfli Süreli Çocuk Yayınları” isimli çalışmasıdır. Yazar, Öztürk Emiroğlu’nun “Eski Harfli Süreli Çocuk Yayınları (1869- 1928)” adlı Tanzimat devrinden harf devrimine kadar olan zaman diliminde, süreli çocuk yayınları üzerinden çocukluğun tarihine ışık tutan eserini inceleniyor. İkinci inceleme yazısı Hilal Kazıcı’nın, Kemal Sayar ve Uzman Psikolog Feyza Bağlam’ın birlikte “Koruyucu Psikoloji” eserini değerlendirdikleri “Duygusuzlaş(Tır)Madan Korumanın Yol Haritası: Koruyucu Psikoloji Çocuk Eğitiminde Duygusal Rehberlik” başlıklı çalışmadır

 

Çocuk Vakfı’ndan İki Rapor

Aile ve Çocuk Sayısı’nda Çocuk Vakfı’nın ayrıca “İstanbul Sözleşmesi İçin Çocuk Vakfı’ndan Açıklama ve Öneri Notu” ve “Türkiye’de ‘Uyuşturucu ve Çocuk’ -Genel Değerlendirme ve Öneriler-” başlıklı iki önemli raporu dergide yer alıyor.

 

Dergide ayrıca Mustafa Ruhi Şirin güncel ve çözümlenmeyi bekleyen bir çok meseleye dikkat çektiği günlüklerinden oluşan “Niçin Aile ve Çocuk Bakanlığı Kurulmalı?” (1990-2020) günlükleri önemli bir sorunu daha tartışmaya açıyor.”

 

 

 

Çocuk ve Medeniyet Dergisi’nin Sayıları 

İlk sayısı 2016’da yayımlanan Çocuk ve Medeniyet Dergisi’nin 6’ıncı yılın sonunda şu sayılar yayımlandı:

 

1 Çocuk ve Medeniyet Yazıları, 2 Çocukluk Tarihi Yazıları, 3 Çocuk Kültürü Sayısı, 4 Çocuk ve Felsefe Sayısı, 5 Çocuk ve Medya Sayısı, 6 Çocuk Edebiyatı Sayısı,

7 Çocukluk Sosyolojisi Sayısı, 8 Çocuk Hakları Sayısı, 9 Koronavirüs Sayısı, 10 Özel Yetenekli Çocukların Eğitimi Sayısı, 11 Aile ve Çocuk Sayısı. 2021 yılının ikinci sayısı ise Çocuk ve Din Sayısı olarak hazırlanıyor.

 

Dergiye Erişim ve Abone Yöntemi

Çocuk ve Medeniyet dergisine dijital ortamda http://cocukvemedeniyet.cocukvakfi.org.tr adresinden ücretsiz erişilebilir.

 

Çocuk ve Medeniyet dergisi matbu olarak yılda iki sayının bedeli olarak (60 TLx2) 120TL karşılığı edinilebilecektir.

 

Çocuk Vakfı Basın ve Yayın Müşavirlik İşletmesi’nin Vakıfbank Osmanbey Şubesi TR 29 000 15 00 158 00 729 034 91 85 hesabına yatırılacak abone ücreti ve adres bilgisinin cocukvemedeniyet@cocukvakfi.org.tr adresine bildirilmesi yeterli olacaktır.

 

Çocuk Vakfı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll Up