I. Sakarya

4-8 Nisan 2005

ETKİNLİK TANITIMI

TÜRKİYE’DE KENT ÖLÇEKLİ İLK ÇOCUK EDEBİYATI BULUŞMASI

Sakarya Valiliği, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi, Çocuk Vakfı işbirliğinde I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri düzenlenecek. 4-8 Nisan 2005 tarihleri arasında gerçekleşecek 25 okul programına 15 çocuk edebiyatı yazarı katılacak. Programda ayrıca çocuk edebiyatı kültürü etkinlikleri yer alacak. Programın devamında, “Her Çocuğa Bir Kitap Projesi” çerçevesinde 113 bin ilköğretim öğrencisine Türk çocuk edebiyatının nitelikli 200 bin örneği Sakarya Valiliğince armağan edilecek.
I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri’nin bu yılki Onur Konuğu Fazıl Hüsnü Dağlarca.

15 Çocuk Edebiyatı Yazarı

Türkiye’de ilk defa kent ölçekli düzenlenecek I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri çerçevesinde programa katılacak 15 çocuk edebiyatı yazarının adları şöyle: Aytül Akal, Seza Aksoy, Ayla Çınaroğlu, Gülten Dayıoğlu, Refik Durbaş, Fatih Erdoğan, Yücel Feyzioğlu, Mehmet Güler, Aysel Gürmen, Ayşe Kilimci, Mustafa Ruhi Şirin, Yalvaç Ural, Mavisel Yener, Mevlâna İdris Zengin, Salih Zengin.

Okullarda Okuma Saati ve Okuma Alışkanlığı Söyleşileri

“Çocuklar Kitap’la Büyüsün!” teması ile düzenlenecek okul programlarında çocuk edebiyatı yazarları okullarda okuma saatleri yanında, okuma alışkanlığı ve edebiyat sevgisi üzerine söyleşiler yapacak.

Köy, Kasaba, İlçe ve Şehir Merkezindeki Okullarda 25 Çocuk Edebiyatı Buluşması

4-8 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri’nde yazarlar köy, kasaba, ilçe ve şehirmerkezi ilköğretim okullarında 25 programda çocuklarla bir araya gelecek. Yazarların çocuklarla buluşacağı okullar: Abalı Prefabrik İlköğretim Okulu, Ahmet Akkoç İlköğretim Okulu, Akyazı Konuralp İlköğretim Okulu, Arifiye Bekir Sıtkı Durgun İlköğretim Okulu, Aşağı Kirazca İlköğretim Okulu, Atatürk İlköğretim Okulu, Budaklar İlköğretim Okulu, Camili Ana Okulu, Çökekler Şehit F. Kemal Yarar İlköğretim Okulu, Dağdibi Berna Yılmaz İlköğretim Okulu, Darıçayırı O. Demirci İlköğretim Okulu, Dr. Nuri Bayar İlköğretim Okulu, Erenler 50. Yıl İlköğretim Okulu, Ferizli Şehit Hacı Uzun İlköğretim Okulu, Güneşler Köprübaşı İlköğretim Okulu, Hanlı İlköğretim Okulu, Hendek Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Kaynarca Müezzinler İlköğretim Okulu, Kazımpaşa İlköğretim Okulu, Kemaliye İlköğretim Okulu, Sapanca İlköğretim Okulu, Şeker Ana Okulu, Taraklı Pansiyonlu İlköğretim Okulu, Vali Mustafa Uygur İlköğretim Okulu, Yazlık Yunus Emre İlköğretim Okulu.

Çocuk Edebiyatı Kültürüne Yönelik Programlar

Açılış Programı, 4 Nisan 2005, Pazartesi günü saat 10.30’da başlayacak. I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri Programı’nda çocuk edebiyatı kültürüne yönelik açıkoturum, panel ve söyleşilerde çocuk, öğretmen ve anne-babalar akademisyenleri ve çocuk edebiyatı yazarlarını dinleyebilecek.

Birinci Etkinlik

4 Nisan 13.00-15.00 saatleri arasında, Abasıyanık Sanat Merkezi‘nde, Aytül Akal, Dr. Fatih Erdoğan, Gülten Dayıoğlu, Mavisel Yener’in konuşmacı olarak katılacağı Okuma Alışkanlığı: Aile, Çocuk ve Okul konulu etkinliği Yalvaç Ural yönetecek.

İkinci Etkinlik

Refik Durbaş’ın 4 Nisan 13.30-15.00 saatleri arasında yapacağı “Edebiyat Sevgisi Nasıl Kazanılır?” konulu söyleşi İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşecek.

Üçüncü Etkinlik

Sakarya Üniversitesi Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda 4 Nisan 14.00-16.00 saatleri arasında düzenlenecek “Türkiye’de Çocuk Edebiyatı Kültürü” paneline Doç.Dr. Selahattin Dilidüzgün, Doç.Dr. Ali Gültekin, Yrd.Doç.Dr. Mehmet Özdemir, Prof.Dr. Sedat Sever konuşmacı olarak katılacak ve paneli Mustafa Ruhi Şirin yönetecek.

Dördüncü Etkinlik

5 Nisan 10.00- 12.00 saatleri arasında İl Halk Kütüphanesi’nde “Çocuk ve Kitap Kültürü” konulu söyleşide kütüphaneye devam eden çocuklarla Mustafa Ruhi Şirin buluşacak.

Beşinci Etkinlik

5 Nisan 14.00-16.00 saatleri arasında Hendek Kültür Merkezi’nde düzenlenecek “Çocuk Edebiyatı Buluşması”nda Gülten Dayıoğlu, Yalvaç Ural ve Mustafa Ruhi Şirin, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri ile biraraya gelecek.

I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri’ne evsahipliği yapan Sakarya Valisi Sayın Nuri Okutan’ın açıklaması:

“I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri, Sakarya’da başlattığımız Eğitimde Haydi Sakarya Kampanyası’na yeni bir hız ve yeni bir muhteva kazandıracaktır. Şehrimize konuk edeceğimiz çocuk edebiyatının seçkin yazar ve şairlerinin, ilk öğretim çağı öğrencilerimizle kuracakları bağ, gelecekte daha mutlu ve bilgi açısından daha donanımlı bir ülkenin temellerini teşkil edecektir. Sakarya Valiliği olarak bu öğretim döneminin başından beri 30 bin kitabı ücretsiz olarak okullarımıza temin ettik. Bu rakamı 200 bine çıkartmayı hedefliyoruz. I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri kapsamında ücretsiz olarak dağıtacağımız 20 bin kitapla, hem öğrencilerimiz, hem de öğretmenlerimiz çocuk edebiyatıyla yakından tanışma fırsatı bulacaklardır. I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri nedeniyle şehrimize gelecek çocuk edebiyatı yazarlarını ve şairlerini ağırlamak bize onur verecektir.”

I. Sakarya Çocuk Edebiyatı Günleri etkinliğinin Sözcüsü Mustafa Ruhi Şirin’in
açıklaması:

“Türkiye’de ilk kez kent ölçekli çocuk, anne-baba ve öğretmen katılımı ile Sakarya Valiliği, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi ve Çocuk Vakfı işbirliğinde çocuk edebiyatı etkinlikleri düzenlenecek. Sakarya’da köy, kasaba, ilçe ve şehir merkezindeki
okullarda gerçekleşecek etkinliklerde çocukların seçkin edebiyat örnekleri ve yazarlarla buluşması amaçlanıyor. Çocuklara okuma sevgisi ve okuma alışkanlığını edebiyatla kazandırmaya yönelik bu etkinliğin Türkiye için örnek olmasını diliyoruz.”